Toiduajaloo uuring

Projekti kestus: 01.04.2024-30.06.2025.

Projektipartnerid Tartu Rakenduslik Kolledž, Meelte Kool ja Emajõe võrgustik.

2024. – 2025. aastal viidi Tartumaa Arendusseltsi LEADER ühisprojekti „Tartumaa toidupiirkonna arendamine“ raames läbi Tartumaa toiduajaloo uuring.

Uuringu autorite poolt valminud artiklid koos lühikokkuvõtetega leiad siit:

Projekti eesmärgid

Käesoleva LEADER ühisprojekti eesmärgid on järgmised:

  • Luua Tartumaa toiduajaloo uuringuga baas edasisele Tartumaa toidupiirkonna arengule;
  • Edendada toidu- ja toitumisalast teadlikkust nii lapsevanemate, kodutarbijate kui ka professionaalide seas;
  • Tõhustada võrgustiku liikmete vahelist infovahetust ja koostööd kohaliku tooraine kasutamiseks ja toitlustusteenuse arendamiseks;
  • Tõsta piirkonna ettevõtjate konkurentsivõimet, soodustada turismipiirkonna arengut ja tuntust.

Projekti tegevused

Valmis Tartumaa toiduajaloo uuring. Loodud teadmust saavad kasutada piirkonna toitlustajad ja majutajad oma menüüde välja töötamisel ja oma ettevõtte turundamisel toiduturismi sihtkohana.

Läbiviidavad koolitused kodutarbijatele ja toitlustajatele tõstavad nii piirkonna toiduettevõtjate kui ka laiema avalikkuse teadlikkust piirkonna toidukultuuri ja tooraine eripäradest ja annavad oskusi seda eripära rakendada oma ettevõtte arendamisel.

Toiduharidust edendav trükis aitab lapsevanematel SAPERE metoodika abil lastele mänguliselt tervislikku toitu tutvustada. Seeläbi saab suunata lapsi ja nende vanemaid rohkem kohalikku, ehedat ja tervislikku toitu tarbima ning vähendama toiduraiskamist.

Luuakse kohalikul toorainel ja toiduajalool põhinevad jõeretkede menüüd, mida pakutakse toimuvatel Emajõe retkedel. Paraneb Emajõe võrgustiku ettevõtete konkurentsivõime ja elavneb piirkonna turism. Emajõgi ja selle puhkevõimalused saavad nähtavaks nii maakonnasiseselt kui ka Eestis ja väliskülaliste seas.

Projekti ühe tulemusena kandideeris Tartu maakond Eesti toidupiirkonnaks 2025 ja pälvis ka vastava tiitli.