Tartumaa Maitsed Tartu turuhoones – kauplejad, töötoad, õhtusöök

07.02.2024

Tartu turuhoones toimub vabariigi aastapäevale eelneval nädalal hulk toidutarkust jagavaid praktilisi töötubasid. Eesmärk on näidata, kuidas läheneda harjumuspärasele aastapäeva pidulauale leidlikult, tervislikult ja mänguliselt väärtustades kohalikku toorainet ja toodangut. Nädala võtab kokku reedeõhtune pidulik buffet-õhtusöök. 

Õpitubades saavad huvilised tarkusi nii köögiviljade hapendamise, magustoitude ja küpsetiste kui võileivakatete ja pasteetide valmistamise kohta. Praktilistes töötubades valminud tooted saavad osalejad kodusele pidulauale kaasa pakkida. Lisaks on sel nädalal turul tavapärasest rohkem Tartumaa väiketootjaid kauplemas, et kohalikud maitsed ja tooraine jõuaks tarbijale lähemale. Teiste hulgas on esindatud auhinnatud Järiste Veinitalu ja Linnupette maheteraviljast müslid – mõlemad Nõo külje alt, Mait Trink oma kastmetega, Peipsiäärt esindavad Magasiaida gurmeemoosid ja Maitseaed köögiviljad. Tartu vallast on kohal Seljamaa talu oma siirupite ja astelpajutoodetega, samuti saab tutvuda VOCO õpilaste toodanguga.

Triin Muiste, toitumisterapeut, kokk ja elamuskoolitaja: “Kuna kogu töötubade teema on seotud Eesti vabariigi aastapäevaga, on see väikestviisi ettevalmistus oma koduse pidulaua katmiseks.” Ta lisab, et kiluvõileib on ka kindlasti hea valik, kuid toitumisterapeudina paneb ta eelkõige rõhku tervislikule toidulauale ning osalejail on võimalus tema töötubades ka rohkem kiiksuga ja ootamatuid, teistsuguseid lahendusi leida. “Kuulen koolitustel osalejailt sageli seda üllatust, kui ootamatult lihtne on midagi tavapärasest erinevat teha või kuidas ühe või teise asja peale pole kodus ise tuldud,” kirjeldab Muiste.

Tartu turu tegevjuht Rene Kiis toob välja, et sündmuse üks eesmärk on meelitada kohale ka  neid, kes ehk kuigi sageli turule ei satu. “Tahame tutvustada turgu laiemale seltskonnale, kutsuda ka tavapärasest nooremat külastajat ja näidata, et turg on lahe koht, kus käib suhtlemine, kauplemine, meelelahutus. Et turukultuur on tegelikult suurel määral kogukonnavärk,” selgitab Kiis.

Kiis lisab, et toidutöötubade kõrval on väga suur roll ka kohalikul kauplejal. Kui varasemalt on sarnase sündmuse raames olnud fookus näiteks Vana-Võromaa toiduvõrgustikul Uma Mekk ja nende toodangul, siis sel aastal on kohal ja eriliselt oodatud Tartumaa toiduvõrgustiku kauplejad ja külaliskauplejad. “Õpitubade üks eesmärke ongi ju pakkuda teadmisi, kuidas sellest värskest ja eripärasest kohalikust toorainest ja kaubast, mida meie tootjad pakuvad, saab teha huvitavaid asju,” ütleb Kiis.

Nädala lõpetuseks muundub turuhoone reede õhtul restorani Mood peakoka Priit Toomitsa juhtimisel hubaseks restoraniks, kus pakutakse pidulikku viieroalist Eesti stiilis buffet-õhtusööki. Maitsta saab kohalikku kala, liha ja köögivilju. Eesti muusikat mängib taustaks ning tantsuks raadio Ring FM DJ Simon Jay.

Tartumaa Maitsed Tartu turuhoones toimub 19.-23.02.2024 iga päev kell 07:30-16:00, töötoad iga päev kell 12.00-14.00.

Sündmus on osa sündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed.

Üritusesarja programm on leitav veebist www.tartumaa.ee/tirinFacebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.

Lisainfo:
Rene Kiis
AS Tartu Turg tegevjuht
+372 505 2090
rene.kiis@tartuturg.ee

Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts
+372 5358 4035
katri@tas.ee

Armastus käib Tartumaa kaudu!