Eritoidu koolitus Tartumaa haridusasutuste omaköögi ja haridusasutusi toitlustava valla allasutuse köögi kokkadele – praktiline osa

06.12.2024
14:00-18:00
Tartu Rakendusliku Kolledži (Kopli 1, Tartu) B-korpuse III korruse ruumis 317

Koolitus koosneb kahest osast: teooriast ja praktikast. Koolituse lõppedes on osalejatel praktilised teadmised ja oskused, et valmistada maitsvaid ja sööjate vajadustele vastavaid eritoite. Osalejad saavad kaasa ka praktilised retseptid.

Toimumisajad
I Teoreetiline osa toimub veebis 25.11.2024 kell 13.00-16.00. Koolituse link saadetakse registreerunutele.
II Praktiline osa toimub Tartu Rakenduslikus Kolledži (Kopli 1, Tartu) B-korpuse III korruse ruumis 317
Registreerumisel on võimalik on valida kolme aja vahel:
– 6. detsember kell 14.00-18.00
– 9. detsember kell 14.00-18.00
– 16. detsember kell  14.00-18.00

Registreeruma!

Koolituse sisu
I Teoreetilises osas
 käsitleme põhjalikult eritoitumise põhitõdesid, samuti saavad osalejad kaasa praktilisi nõuandeid, et koostada retsepte ja menüüsid erivajadustega toitujatele. Koolitusel jagame praktilisi näpunäiteid, kuidas pakkuda maitsekaid, tervislikke ja eritoitumise nõuetele vastavaid lahendusi avalikus toitlustuses.
Tutvume mõiste „eritoit“ tähendusega ja selgitame, mis erinevused on toiduallergia, -talumatuse ja -tundlikkuse vahel ning milline on nende mõju organismile. Anname soovitusi, kuidas teha toiduvalikuid, mis väldivad soovimatuid reaktsioone. Käsitleme ka taimetoitlust, sh täistaimset toitumist (veganitoitumine). Arutame, millised on kvaliteetsed täistaimsed alternatiivid loomsele toorainele.

II Praktilises osas keskendume erinevate eritoitude valmistamisele (nt gluteeni-, laktoosi-, kaseiini- ja munavabad road, samuti täistaimseid toidud. Osalejate soovi korral saame valmistada ka suhkruvabu toite). Osalejad õpivad asendama toitude koostisosi ja kasutama erinevaid alternatiive, et iga roog oleks allergiasõbralik ja maitsev. Valmistame ühiselt nii soolaseid kui magusaid toite, sh küpsetisi. 

Koolituse viib läbi toitumisterapeut, kokk ja koolitaja Triin Muiste.

Koolitaja tutvustus

Triin Muiste on toitumisterapeut, kokk ja elamuskoolitaja, kes usub, et tervislik toitumine peab olema nauditav!

Igapäevaselt toimetab Triin oma ettevõttes Triinu toidumaailm, kus tegeleb kokkamiskoolituste korraldamise ja läbiviimisega, toitumisalaste loengute pidamise ning toitumisteraapia-alaste nõustamistega. Lisaks oma igapäevatööle on Triin juba üle 12 aasta lektoriks Annely Sootsi Koolituse Tervisekoolis ning teeb koostööd ka erinevate kutseõppeasutustega lasteaedade- ja koolide kokkade koolitamise osas (Tartu Rakenduslik kolledž, Valga ja Võrumaa kutsehariduskeskused, Viljandi Kutseõppekeskus ja Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool) ning viimased kolm aastat ka Taimse teisipäeva programmiga.

Triin on Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse ning MTÜ Meelte kool asutajaliige. 2024. aastal lõpetas Triin ka Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli toitlustuskorralduse erialal (kokk, tase 5).

Lisainfo:
Kaidi Randpõld
arendusspetsialist
Tartumaa Omavalitsuste Liit
+372 5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee