Avatud söögisaalid Elva vallas pere- ja teabepäev pakkus hindamatut kvaliteetaega

10.10.2024

Miks hindamatut? Esmalt seetõttu, et Elva Gümnaasiumis oktoobri esimesel nädalavahetusel toimunud avatud söögisaalide nädalat lõpetav sündmus oli kõigile osalejaile tasuta. Päev oli üles ehitatud mängulistele töötubadele ja loengutele-aruteludele, päeva lõpetas toitu teadusega siduv AHHAA teadusteater. Lisaks võimalusele töötubades maitse- ja lõhnataju proovile panna, sai kokata meelepärase pärast-kooli wrapi-snäki. Boonusena sai sündmuste keskmes tutvuda ka mõnusalt vahetute noorte kokkadega, kes olid külastajaile salajaste koostisosadega munavõi töötoa käigus ette valmistanud.

Mm… Kuule, kas ma võin seda munavõid maitsta? Muidugi võid, mis küsimus! Tee endale võiku, pane kohe palju. Aga võta palun tema oma ka, seda keegi pole võtnud veel.

Võtan. Kas ma võin teie juurde istuda ka? Muidugi võid, istu!

Aga kas ma võin teiega juttu ka rääkida? Ee… Jah. A miks? Kes sa oled, mingi ajakirjanik vä?

Ei. Ma ei ole ajakirjanik. Aga Sa oled terane, ma kirjutan praegu küll, jah. Kui Sa lubad. Võib kah… Noh, maitseb või?

Maitseb. Väga.

Selgub, et munavõi sisse käib salajane koostisosa, mida siinkohal ilmsetel põhjustel avaldada ei saa. Vihjeks siiski niipalju, et isa panevat seda poest salatit ostes alati juurde, sest nii on parem. Ja veel, et koolitoit on Elva Gümnaasiumis ja Valguta Lasteaed- Algkoolis väga hea. Saab kõike, lihast ja pastast suppideni, mille kõrvale saab vastavalt maitsele piima, mahla või jogurtit. Aga sidrunivett olevat ka alati ja teadupoolest on see kõige tervislikum. Ka taldrikureegel on noorel seltskonnal selge – pool salatit, veerand liha või kala ja veerand seda muud asja; noh, riisi või tatart või kartuliputru.

Aga mis suppi teile tavaliselt pakutakse? Kas püree- või mõnda… Noh, selge leemega, kus tükid sees on? Ää… mis leeme…? Sa mõtled puljongit või?

Jah, ma mõtlesin puljongit… Aitäh Sulle. Sa kala muidu sööd? Ma olen kuulnud, et lapsed kala ei armasta väga… Jah, no ma söön küll… aga ainult siis, kui see on nagu…

Filee…? Kalapulgad…? Burgeri moodi…? Mida-aa? Burger?? Kust Sa tulnud oled? Koolis ei anta kunagi burgerit. Ainult multikas “Igavene esmaspäev” antakse pitsat ja iga päev. Burger ei ole koolitoit. Aga kala supi sees ei söö. Muidu söön.

Noorsandi ema, kes osales ka üritusele eelnenud avatud söögisaalide nädalal, oli siiralt üllatunud koolitoidu mitmekesisusest: “Kanakarri, lõhe, salatid… väga maitsev. Nii rikkalikku valikut küll ei oodanud. Ja kõik oli nii maitsev!”

Pere- ja teabepäeva korraldaja, Elva Teenused esindaja Krista Loog, kirjeldab eelnenud nädalale tagasi mõeldes, et rõõm oli kogeda, kuidas koolisöökla menüü ja põnevus sattuda sööma kuhugi, kus tavapäraselt ei käi, olid toonud piirkonda külalisi ka kaugemalt. “Üks viiene seltskond Tartust käiski iga päev erinevas koolimajas lõunal. Ja vist mitte esimest aastat, et neil selline traditsioon kujunenud juba.” Korraldajad soovisid hoida perepäeva fookust mitmekesise toidu olulisusel ja pakkuda just noortele väljundit ja võimalusi oma teadmisi laiendada. Krista Loog: “Eelmisel aastal õpilasaktiivide kokkusaamisel Elvas kuulasin neid ja sain aru, kui targad ja teadlikud nad tegelikult on – keskkond, toit, taimne toit on nende jaoks väga oluline. See võiks olla selline noortelt noortele ettevõtmine ka edaspidi.” Tulevaste aastate suunal mõtiskledes nendib Krista, et oleks tore, kui üritusest kujuneks mõnus kogukondlik traditsioon.

Elva Gümnaasiumi õpilasesinduse noorte juhitud paneeldiskussioonis saab kinnitust Krista välja toodud noorte terasus. Toidusõnavara on vastavalt vanusele laienenud ja taldrikureegli komponendid teisenenud kiudaineks, valguks, süsivesikuks. Ja nii publiku kui paneelis osalejate jaoks on Elva valla koolitoit pigem väärtus, kui miski, mille eest söögivahetunnil kohvikusse või poodi kõrvale hiilida, kuigi juhtub ka seda. Tsiteerides publiku jutukaimat liiget: tervislik toit ei tähenda ainult heinahunnikut, me teame seda. Pea et ainus murettekitav komponent koolilõuna juures on lärmakas ja kõigis koolides suhtlust mitte toetav keskkond, millele leitakse aga käigu pealt võimalikud lahendused – ümmargused lauad söögisaalides, mis toetaksid vestlust ja isereguleeruv vahetunni kasutus vaiksema seltskonna eelistajatele – mida hiljem sööma, seda vaiksem ümbrus. Veel jääb kõlama, et paraku on sõpradel mingis vanuses oluline roll toitumisharjumuste juures – kui sõpruskonna liider ikka koolisööklat ei armasta, on keeruline sinna maha jääda. See omakorda viib vaikse tõdemuseni, et toitumisharjumuste kujundamiseks on palju võimalik ära teha nimelt kodudes ja haridussüsteemis on oluline sellega alustada juba lasteaias.

Koolikoridoris pikalt uneleda ei saa, sest juba tuttavad noorsandid on otsustanud, et tuleb suunduda toidutajumise töötuppa, pimesi võtta, mida pakutakse.Tööd saavad nii lõhna kui maitsemeel. Nummerdatud topsidest saab välja nuusutatud tervelt üks 12st maitsetaimest (rosmariin) ja keelenäsad tuvastavad vähemalt neli lauale sätitud tavapärasemast köögiviljast. Eksootilisimad ühikud on kastan, sinine kartul ja must küüslauk, mis on päeva jooksul kõigis osalejais omajagu elevust tekitanud. Üllatav leid on soolarohi. Kasvaks Eesti looduses metsikult, jääks kõik soolakotid meist poodi, järeldame poistega. Töötoa perenaine Inga Hanni muheleb, et seni on vaid üks osaleja lõhna järgi neli 12st maitsetaimest ära tundnud, maitsmiskatsed on läinud edukamalt – lapsed tunnevad ka nuikapsast.

Aitäh noorhärrade seltskonnale isetekkeliselt päeva kureerimast. Järgmiseks aastaks soovitused kõigile, kes sel korral perepäevale ei jõudnud – palun minge! Päriselt. Üks eredamaid elamusi käesolevas sügises. Tuntavalt hoole ja armastusega ette valmistatud mänguliselt hariv päev. Ja kõhu saab ka täis!

Kuule, ma hakkan minema. Aitäh Sulle, teiega oli tore. Kas sa tead, kus Su ema on? Ma tahaks küsida ta käest, kas ma tohin Su nime kasutada, kui ma kirjutan. Mmm… ma ei teagi, ma arvan et väljas maja kõrval kuskil. Ma olen alati tahtnud intervjuud anda, kas tead. Aga võid ikka, ma arvan.

Tead, ei ole võimatu, et see oli Sul esimene nende kõigi hulgas, mis veel tulevad. Võibolla mitte kohe, aga mõne aja pärast.

Ema väljast ei leidnud. Head äratundmist.

“Avatud söögisaalid Elva vallas” on osa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist https://www.tartumaa.ee/tirin, Facebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.

Vaata ka fotogaleriid, fotograaf Ketlin Lääts: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.518614310947694&type=3 ja videot, autor Kuvaman: https://youtu.be/RhrKgLKi1fs

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Keit Lipp

Tartumaa toiduvõrgustik
Tartumaa Arendusselts

image description