Tartumaa elab ja hingab Emajõe rütmis, ulatub Võrtsjärvest Peipsini ja mahutab rikka veemaailma kõrval ka põliseid põllumaid, tugevaid traditsioone ning rammusat kultuurikihti. Mõistagi tähendab puhta looduse, põneva ajaloo ja paigavaimu hoidmine, et Tartumaarahvas peab tegutsema targalt, soovides siinse kandi väärtuseid põlvest põlve edasi kanda. Jah, tartu keelt ja tarka meelt siin jagub, nii nagu ka oskust elada, tervislikult toituda ning külalislahkelt Tartumaalesaabujaid tervitada. Täpselt seda teemegi, sest tänavu on Eesti toidupiirkonnaks Tartumaa. Rohkem kui 100 erinevat turismi- ja toidusündmust, puhtad maitsed, erilised retseptid – tere tulemast Tartumaa toidupiirkonda 2025!
Neljapäev, 13. november
12.00 – maitsereisi algus restoranis Fii / kogunemine ja lõuna (Lääneringtee 39, Tartu)
Tartumaa toidupiirkonna tutvustus ja tartumaise erimenüü „Ajast Aega“ degusteerimine
14.10 – Järiste Veinitalu / kohalik veini tootmine
Samas kohtumine Kaimi Linnutaluga / vutimunade väärindamine
15.30 – Andre farm / juustude tootmine
Samas kohtumine AnnAmi / käsitöökommide valmistamine
18.00 – Hotell Dorpat / majutumine ja vaba aeg (Soola 6, Tartu)
19.00 – Restoran Gastronomist / õhtusöök (Era tn 2, Tartu)
Tartumaa toiduajaloo uurimuste lühitutvustus ja tartumaise erimenüü „Ajast Aega“ maitsmine
Tartumaist toitu tasub tulla mekkima ka Sibulateele! Kala Peipsist, seened Välgi metsadest, jõhvikad Emajõe Suursoost, sibulad Kolkja-Kasepää-Varnja peenardelt. Lisades rikkalikud aiad ja osavad meistrid, kes kohalikust toorainest toitu võluvad, ongi imeline retsept koos. Sibulatee ootab!
Reede, 14. november
9.00 – väljasõit hotellist Sibulateele
9.40 – Voronja galerii / külastus koos pererahvaga, kuulsa Voronini sibulapiruka maitsmine
11.00 – Peipsimaa Pärimuskeskus /teekond läbi Varnja-Kasepää-Kolkja külatänavate,
tutvumine käsitöötraditsioonidega ja endale uue poekoti meisterdamine, präänikute tegemine, sigurikoogi ja sigurikohvi maitsmine
13.00 – Alatskivi loss / kõhutäis kohalikest saadustest täiendatuna Alatskivi Mõisamaitsete
veinidega, lisaks natuke närvikõdi lossikummitustelt
15.30 – tagasisõit Tartusse ja maitsereisi lõpp
Rohkem infot: Heili Petkin, tel 5038329, e-post heili.petkin@tas.ee

