Valminud on Tartu maakonna toidu- valdkonna taustauuring

15.07.2021

Tartu maakonna toiduvaldkonna taustauuring

Käesolev analüüs on Tartu maakonna integreeritud toidustrateegia koostamise esimene etapp. Analüüsi eesmärk oli anda ülevaade maakonna toiduvaldkonna ettevõtlusest ning peamiste sihtrühmade ootustest maakondlikule toidustrateegiale. Analüüs sisaldab kvantitatiivset ja kvalitatiivset osa. 

Esimeses peatükis antakse Äriregistri andmete baasil üldine Tartu maakonna majanduskeskkonna ülevaade. 

Teises osas on detailsemalt analüüsitud maakonna toiduvaldkonnaga seotud sektoreid, kasutades nii Äriregistri kui ka Eesti Statistikaameti andmeid. 

Kolmas peatükk võtab kokku analüüsi raames läbiviidud fookusgruppide intervjuude ja süvaintervjuude tulemused, mis sisaldavad nii Tartu maakonna toiduvaldkonna tänaste tugevuste ja väljakutsete määratlemist kui ka ootuseid võimalike toidustrateegia fookuste ja ühistegevuste kohta. 

Neljandas on kokkuvõtvalt välja toodud peamised järeldused ja võimalikud toidustrateegia fookused, millega töötatakse edasi projekti järgmises etapis. 

Analüüsi lisad 1-3 sisaldavad detailsemaid andmeid kohalike omavalitsuste lõikes ning lisas 4 on välja toodud fookusgruppides ja süvaintervjuudes osalenute nimekiri. Eraldiseisvaks lisaks (lisa 5, Excel) on maakonna toiduvaldkonna ettevõtete TOPid 2019. a majandusaasta aruannete baasil.

Analüüsi on koostanud OÜ Cumulus Consulting Tartumaa Arendusseltsi tellimusel rahvusvahelise URBACT koostööprojekti “Food Corridors” raames.

Valminud uuringu tutvustamine ja Tartumaa toidupiirkonna visiooniseminar toimub 9. septembril 2021.

Aprillis-mais toimunud fookusgruppide kokkuvõtted:

14.04.2021 Teadus- ja arendusorganisatsioonide fookusgrupp

22.04.2021 Avaliku sektori asutuste fookusgrupp

22.04.2021 Turismi- ja toiduvõrgustike fookusgrupp

13.05.2021 Toiduainete tootjate fookusgrupp

13.05.2021 Toiduainete töötlejate fookusgrupp

21.05.2021 Toitlustusettevõtjate fookusgrupp

21.05.2021 Toidusündmuste korraldajate fookusgrupp