Tartumaa toidupiirkonna väiketootjad arendavad koostööd Eesti peakokkadega

21.08.2025

PRESSITEADE
21. august 2025

Tartumaa toidupiirkonna väiketootjad arendavad koostööd Eesti peakokkadega

Tartumaa toidupiirkonna väiketootjad võõrustavad kahel päeval Eesti peakokkasid, et tutvustada tartumaiseid tooraineid ning arendada koostööd restoranidega üle Eesti. 24.-25. augustini vältav Eesti Peakokkade Ühenduse õppereis viib tippkokad tutvuma ligi 20 kohaliku toidutootjaga Tartumaal ning Peipsiääre ja Elva piirkonnas.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets lausus, et tegemist on väga olulise kohtumisega väiketootjate jaoks. „Tartumaa unikaalne toidupiirkond ja siinsed väiketootjad väärivad kahtlemata tähelepanu üle Eesti. Vahetud kohtumised peakokkadega loovad kontakte, mille baasilt on võimalik arendada koostööd ja leida uusi väljundeid oma toodangule,“ rääkis Tammets. Ta lisas, et peakokkade õppereisi programm sai koostatud väga tihe ja mitmekülgne just koostöövõimaluste loomiseks hästi paljudele väiketootjatele.

Eesti Peakokkade Ühenduse (EPÜ) tegevjuhi Maru Metspalu sõnul otsivad peakokad pidevalt uusi võimalusi ning Tartumaa toidupiirkonnal on pakkuda palju põnevat. „Soovime luua otsekontakte väikeste toidutootjatega, sest isiklikud suhted loovad tugevama silla taluniku ja restorani vahele ning annavad turvalisuse mõlemale osapoolele. Parem koostöö aga väljendub põnevamates maitseelamustes tarbija jaoks,“ selgitas Metspalu. EPÜ hoiab Tartumaa toidupiirkonda oma fookuses: muuhulgas on tartumaised saadused tänavu kohustuslikuks tooraineks võistlusel Aasta Kokk, mis toimub EPÜ eestvõttel novembris Tallinna Kultuurikatlas peetaval festivalil Maitsev Eesti.

EPÜ õppereisi raames külastab Tartumaad ligi 40 peakokka, teiste seas Angelica Udeküll (Wicca), Taigo Lepik (Härg, Pull restoranid; EPÜ president), Urpo Reinthal (YliCool catering), Henari Nõu (Eesti Rahva Muuseum), Tarvo Kullamaa (Toiduakadeemia), Andres Toom (Tikupoiss), Koit Uustalu (GMP Pühajärve ja GoodFood by Koit Uustalu), Stella Kurik (Toiduakadeemia), Kaspar Hiis (Ame restoran), Lauri Tomingas (IKEA), Kadri Tran (Mona), Anu Majass (Maiasmokk), Merle Jakobson (Merlette), Märten Sepp (Pöide Grillhouse ja Figo), Evelyn Esajas (Evelynes teenused), Ants Aedma (annAMi), Veroonika Eesmann (Teko – Tallinna Teeninduskool), Cathrin Kaldmaa ja Kertu Lukas (Suhkruingel), Allar Oeselg (Dominic), Kirill Beljakov (Horisont restoran), Reimo Hannilo (Siilisahver), Maru Metspalu (vegan kokk ja koolitaja).

Eesti Peakokkade Ühenduse kahepäevase õppereisi programmi sisustavad külastuste või maitseproovidega järgmised väiketootjad Tartumaa toidupiirkonnast: Sepamäe talu, Järveotsa Vutifarm, Lendav Laev, Kostja sibulatalu, Kallaste Kalur, Magasiait, Alatskivi Mõisamaitsed, Honeyberry, Kadrina mõis, Vasula Aed, Vasula lihatööstus ja pood, Luxveg, Viinamärdi talu, Maidu Kastmed, Breti Luke farmimeirei, Tartu Maavili, Linnupete Müsli, Seljamaa talu, Järiste Veinitalu, Kaimi Linnutalu, Muhe Mahe Delikatess-Köögivili, Andre Farm jt.

Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab tutvust teha aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja
-töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast: https://kultuuriaken.tartu.ee/et.

Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg Eesti-Läti Programm, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.

Lisainfo:
https://visittartu.com/et/toidupiirkond/

Kristiina Tammets, Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja,
telefon +372 5340 9873, e-post kristiina.tammets@tas.ee
www.tas.ee

Maru Metspalu, Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuht,telefon +372 5560 1445, e-post chef@chef.ee
chef.ee