Tartumaa Maitsed Turuhoones lõpetasid sadakond õhtust külalist Eesti vabariigi sünnipäevale pühendatud õhtusöögiga

06.03.2024

Tartu Turuhoone koos peakoka Priit Toomitsa, taustajõu Gustav Cateringi ja Tartumaa toidusündmuste sarjaga Tirin võõrustas sündmuse Tartumaa Maitsed raames Eesti vabariigi aastapäevale pühendatud buffee-õhtusöögil ligikaudu 120 külalist.

Pidulik õhtusöök võttis kokku nädalajagu tavapärasest erinevat saginat Tartu Turuhoones. Nädala sisse mahtusid lisaks õhtusöögile Tartu Rakendusliku Kolledži VOCO töötoad ja senisest suurem hulk Tartumaa kohalikke väiketootjaid kauplejate ridades. Pidulauale jõudsid Tartumaa toiduvõrgustikust teiste hulgas Viinamärdi Talu jäätis ja Järiste Veinitalu joogid. Reedeõhtusel üritusel oli külalistel võimalus uudistada ka turu keldrikorrust, kuhu tavakülastajana igapäevaselt satu.

Tartu Turu tegevjuht Rene Kiis rõõmustas õhtusöögil nädalat kokkuvõttes peamiselt selle üle, et Tartumaa toiduvõrgustik astus sammukese Tartu turule lähemale: “Oli uusi põnevaid maitseid, kifti energiat, tekkis uusi kontakte. Isiklik lemmik kauplejate hulgas oli VOCO pagaridaamide seltskond oma sini-must-valgete sõõrikutega. Just sellise särtsuga, nagu turukaupleja hinges võiks olla.” Kiis selgitas, et juba teist korda toimunud sündmuse peamine eesmärk on olla turuga kogukonnale avatum, kasutada maksimaalselt ajaloolise turuhoone potentsiaali ja tuua turule igas vanuses külastajad ning uusi kauplejaid. “Ühendame traditsioone ja loome trende. Selleks, et kauplejal turul hästi läheks, peab ta oma ostjat tundma ja teadma, mis tooted lähevad peale. Minu lemmik-proua kalapurkidega käis kolmapäeval ära ja ütleski, et otsa said, lähen teen kodus juurde. Reedeks oli tagasi,” lisas Kiis muheledes.

Viie päeva jooksul käis turult läbi hinnanguliselt üle 10 000 inimese. Kiis nendib, et Turuhoone üksi on lihtsalt maja, aga majale saab anda hinge, emotsiooni ja elu tegevusega selle sees. Seetõttu on tulevikuplaanidesse kirjutatud ka tihedam koostöö Tartu giididega. Et tutvustada kauplemiseks vajalikku infrastruktuuri, said külalised pidusöögi õhtul piiluda turu keldrikorruse papipressimisruumi ja külmlattu.

Vabariigi sünnipäeva menüü ja pidusöök valmis koostöös peakokk Priit Toomitsa ja Gustav Cateringiga. Riho Sommerman, Gustav Cateringi peakokk: “Põnev väljakutse oli – siduda turult leitav kohalik tooraine maailma köögiga. Kõige lihtsam näide kahe köögi segunemisest menüüs on ehk tiramisu kook, mille tegime kaerahelbeküpsistest ja lisasime kreemile kama.” Gustav Cateringi projektijuht Karoliina Lass lisas, et põnev oli kohalike joogitootjate valikust ekstraspetsiaalselt pidusöögiks signatuurkokteil valmis timmida – mustsõstra spritz Järiste Veinitalu toodetud liköörist. Priit Toomits peakokana mõtiskleb tagasihoidlikult, et koka jaoks on selline ettevõtmine mingis mõttes töö nagu töö ikka, aga tunnistas ka, et väike ärevus on siiski sees. Hoolimata sellest, et pidulised paistsid nii melu kui toidulauda nautivat, plaanis ta tibusid julgemalt lugeda pärast magustoidu serveerimist.

VOCO toidukoolituste koolitusjuht Marju Hõbejärv-Särg hinnangul läks nädal töötubadega edukalt. Osalejaid oli juhuse tahtel saabunud isegi pealinnast. Triin, kes oli töötoa kinkekaardi pojalt sünnipäevaks saanud nentis, et oligi hea põhjus Tartusse tulla ja muuhulgas ka uus oskus omandada – kuidas isuäratav suupistevaagen kokku sättida. Lisaks tõi koolitusjuht välja, et sellised ettevõtmised annavad õpilastele hea võimaluse saada tunnetus, kuidas turul oma toodanguga kauplemine käib ja ka tutvustada kooli ning erinevaid õppimisvõimalusi.

Kauplejate sõnul oli peamine sündmuse kasutegur, et sellised ettevõtmised rikastavad turupilti ja toodanguvalikut. Seljamaa talu perenaine Elle Armi tõi muuhulgas positiivsena välja, et kundede hulgas oli ka nooremaid inimesi ja nentis, et sai turunduseks ka mõne hea nipi kaasa – sotsiaalmeedia videopostituste kaudu, mis sündmust reklaamisid, jõudis tema leti taha vähemalt kolm kundet koduseid marjasiirupeid ja mahlu nõutama.

Tartumaa Maitsed Turuhoones oli osa sündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist www.tartumaa.ee/tirin, Facebookist ja Instagramist @tartumainetoit.

Tartumaa Maitsete Nädala fotod Ketlin Lääts, Lääts Loob Pildi: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.377569071718886&type=3

Tartumaa Maitsete Nädala videod Kuvaman: https://youtu.be/X4bGUKRYYD0, https://youtu.be/4-A9iALhmJQ

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Keit Lipp, Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustik
Tartumaa Arendusselts