Peipsimaa toidupiirkond Sibulatee kutsub kõiki toidusõpru mai teisel nädalavahetusel maitseväljasõidule kalapuhvetite päevale. Ettevõtmise eesmärk on elavdada kohalikus kogukonnas ettevõtlikkust, tutvustada kohalikku toidukultuuri ja praktiseerida muuhulgas keskkonnasäästlikku VONK-filosoofiat. Korraldajad ootavad sündmusele ca 3500 külalist.
11. mail avavad paarkümmend koduõue väravad, et kostitada külalisi kohaliku kala, kontsertide ja õpitubadega. Mitmekülgsest menüüst leiab nii tindi- kui voblasuppi, suitsukala, kalapelmeene, koha, ahvenat ja kalakotlette. Põnevamatest magustoitudest jõuab lauale sibulajäätis.
Ürituse vedaja Liis Lainemäe sõnul on kalapuhvetite päev välja kasvanud alates 2016. aastast sügiseti toimuva Sibulatee puhvetite päeva külastajate initsiatiivist. Liis Lainemäe, MTÜ Sibulatee juhatuse esindaja: „Saime tagasisidest aru, et menüüst otsitakse rohkem kalatoite ja kevadine püügihooaeg pakub selleks rikkalikumat võimalust. Nii paigutuski kalapuhvetite päev kevadesse, osalemise tingimuseks – üks põhiroog menüüs kohalikus kalast.“
Lainemäe kirjeldab, et muuhulgas on see võimalus avada kogukond külastajatele ka madalhooajal ning toob välja, et üks kasutegur kohalikule elanikule on katsetada ettevõtlusega ning selle kogemuse pinnalt ehk tulevikus ka endale töökoht luua.
Varasemate aastate kogemuse põhjal oodatakse sündmusele ca 3500 külastajat. Lisaks heale toidule on päeva jooksul võimalus kohalikes hoovides ka muusikalist programmi nautida (Peipsimaa Pärimuskeskuses Katrin Mandel, koduhoovides kohalikud pillimehed), võtta osa sibula istutamise või kalapüügi õpitubadest, osaleda loteriil ning uudistada kohaliku taluajaloo näituseid. Külalisi oodatakse terve perega – lastele pakuvad põnevat avastamist Peipsimaa Pärimuskeskuse hoov ja nii mõneski õues on sisse seatud mängualad või ootel pai-valmis taluloomad. Katrin Güsson Peipsimaa Pärimuskeskusest: „Lapsi ootame avastusretkele Rääbu hoovi, kus saab erinevatel tegelusaladel lähemalt tutvust teha Pavel Varunini sulest ja Peeter Volkonski tõlkest sündinud Rääbu-lugude muinasjututegelastega. Lisaks on meil mitmed avatud õpitoad, mis sobivad igale eale – teeme kangatrükki särkidele-kottidele ja ka traditsioonilisi lubokke pabertrükina.“
Sibulatee kalapuhvetid on avatud 11. mail kell 11:00-17:00. Sündmus toimub iga ilmaga, seega on mõistlik pakkida kaasa ilmastikukindlad riided, kindlasti midagi soojemat. Ja mis on VONK-filosoofia? Võta oma nõu kaasa! Ehk keskkonnasäästlikku mõtteviisi kandvalt soovitavad võõrustajad külalistel kaasa võtta ka oma kahvli-lusika ja joogitopsi. Ja kuigi kaardimakse võimalus on nii mõndagi puhvetisse juba jõudnud, varuvad ettenägelikumad külastajad kaasa ka sularaha.
Sibulatee kalapuhvetite päev on osa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist www.tartumaa.ee/tirin, Facebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.
Sibulatee kalapuhvetite päeva info: www.sibulatee.ee/uritused/sibulatee-kalapuhvetite-paev-2024/
Lisainfo:
Liis Lainemäe
MTÜ Sibulatee
+372 5648 0065
info@sibulatee.ee
Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts
+372 5358 4035
katri@tas.ee
Armastus käib Tartumaa kaudu!