Kuidas Luke mõisas tegelikult suvehooaega avati

24.05.2024

Et ajakirjandus püsib suures osas klikkide najal, saime nädalajagu tagasi lugeda peaasjalikult sellest, kuidas Luke mõisa kodukohvikute pidajad polnud valmis ritsikaparvena samal ajal Lukele sattunud rattaretkeliste saabumiseks. Pikemaks päevaks planeeritud letid olevat nukralt tühjad olnud juba lõuna paiku.

Alternatiivina on võimalik ka teistsugune olustikukirjeldus päevast nende pilgu läbi, kes rahulikult aega võtsid ja mõisapargis jalutuskäiguks mahti leidsid. Ürituse korraldaja Gaili Kangur nentis hilisemate külaliste saabudes, et Kärnerimaja varud olevat küll läbi, aga et ratturid möödasõidul kaugemale mõisapargi soppidesse ei rännanud, soovitab ta suuna võtta pargi sügavustesse.

Aitäh juhatamast, sest nii leidis Savikoja kohvikust mõnusalt värsket käsitööleiba, ürdivõid ja värskekapsasuppi; magusaks toekalt rammusa šokolaadikringli, mis veresuhkru stabiliseerimiseks kenasti passis. Lisaks toidule sai kojast kaasa soetada maitsekaid savinõusid ja prouadega juttu ajada. “Siin käime savi näppimas jah. Sel aastal on meil menüü mitmekesisem, otsustasime eelmise aasta pealt, mis müüs ja midagi panime lisaks. Laualt saab ehtsast Luke veest kurgivett ka, astuge aga ligi,” muheleb daam leti taga.

Kodukohvikute hulgas on nii esimest aastat kui pikema staažiga osalejaid. Luke kodukohvikute vanameistri Viinamärdi Gelatokohviku sabast leiame põnevil jäätisesõbra, kes tunnistab, et eelistab tavaliselt lõõskava päikese käes vahvli ja sulamisohuga võitlemise asemel turvaliselt kodus kausist jäätist süüa. Samas on huvi harvaesinevat lambapiimajäätist mekkida sedavõrd suur, et väljakutse tuleb siiski vastu võtta. Ja riskida sellega, et vahvel võib jäätise maitse rikkuda, jäätis laguneda ja kleepida. Kaasa saab osta ka talujuustu ja jogurtit –  valmistatud Itaalia kirega Eesti piimast.

Magusasõpradel, kes jäätisest suuremat lugu ei pea, on asja Snäksi kohvikusse. Perenaised on arusaajad ja mõistavad, et garneeringuks lisatud mustikate asendamine ühe lisa-kohupiimapontšikuga, et kolme asemel neli saada, ei ole äriliselt suur kaotus, samas  suur võit kliendi rahulolu näol. Ja kahetsema ei pea seda otsust kumbki. Head sõnad ostjalt saadavad tagantjärgi tänu müüjatele – kohupiimapontšikud sulavad suus koos tuhksuhkruga ja mälestuse elustumine lapsepõlveaegsest vanaema köögist on kauplemist väärt.

Valitsejamaja kõrvalt leiame siinsel kohvikutepäeval esmakordselt osaleva Järiste veinitalu. “Meid seovad selle kohaga juured. Siit mõni kilomeeter meie talu kohal asus ajalooline Järiste kõrts. Veinivalik on meil igal aastal erinev ja suupisted on valminud spetsiaalselt tänases valikus olevate veinide kõrvale,” selgitab Järiste veinitalu perenaine. Bruschetta’d kuivatatud tomatite, oliivide ja kõvajuustuga sobivad punasõstra veini kõrvale tõesti kenasti. Hommikuse roheliste rattaretkeliste rohkuse üle perenaine ainult rõõmustab: “Abikaasa läks juba kodust lisa tooma. Hea ju, kui ostjaid on” naerab ta.

Ka värskelt avatud valitsejamaja esimesel korrusel käis veel hilisemal pärastlõunatunnil vilgas tegevus. Köögi ja söögisaali vahel varbad villi sibanud Rika ja Martin kohvikus Ludgen jäid päevaga üldjoontes rahule. Kokk Martin: “Mitte 100%, aga üldjoontes küll. Suur töö oli tehtud ja uhke tunne oli ikkagi. Külaliste lemmikuks kujunes soolane quiche. Suvel oleme Kärnerimajas avatud neljapäevast pühapäevani ja kuus korda suve jooksul ka valitsejamaja kohvikus.”

Mõisa vanas viinaköögis sisse seatud jahedas kõrgete lagedega kodukohvikus pakutava heigiprae jaoks kõhus enam paraku ruumi ei jagunud, kuid palaval kevadpäeval oli võilille-mesise suvelõhna nautimiseks ja peatseks kojusõiduks avara ruumi jaheduses paras jaksu koguda. Samal ajal einestajad nägid igatahes rahulolevad välja seega küllap olid ka selle kohviku kokad tasemel.

Enne lahkumist õnnestub kiigata veel Nõo noortekeskuse N6hvik menüüvalikusse, kust leiab kaasaostmiseks snäkivaliku – juustu- ja puuviljavardad, rummipallid ja klassikalise kass Arturi koogi nutikas ja ebatraditsioonilises muffinipakendis. Ning kuigi Metsaelajate tuleköögist on nõgeselisandiga seenesupp otsas, saab sealt veel enne tagasiteed Tartusse imehea peedihummuse ja värske rediselisandiga toeka ampsu.

Kokkuvõttes polnud Luke mõisa hooaja avaüritusel põhjust ei paanikaks ega meelehärmiks. Lapsed said maalingud põsele päeva lõpuni, muusikud kollektiivist Kes on Artur? olid tasemel, kodukootud rabarberikook ja värskendav morss autentsed. Õnneloosiga koguti Luke mõisa valitsejamaja teise- ja keldrikorruse tulevasteks rekonstrueerimistöödeks ligi 900 €, jäätis maitses hea ja vahvel ei lagunenud. Süüa jagus kõigile soovijatele, nii rattaretkelistele kui kohalikule kogukonnale. Minge suvel Lukele! Suveürituste programm on mitmekesine, perepäevadest rännaklavastuseni. Luke mõisa suvehooaja üritused: https://lukemois.ee/uritused-2024/

Sündmus oli osa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist www.tartumaa.ee/tirin, Facebookist ja Instagramist @tartumainetoit.

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Keit Lipp

Tartumaa toiduvõrgustik
Tartumaa Arendusselts