Huugavast pitsa-ahjust kartuliputkani – maitsemelu Maitsva Toidu Teel

18.08.2023

Kalender tiksub omasoodu suverütmi lõpu suunas ja nutiseadmete ekraanid kuvavad südasuve sõpradele soodsaid soojakraade. Mida mõnusamat võiks sellisel puhul teha, kui seada sammud sinna, kuhu varem polegi sattunud? Mõni mõte on. Aga sel suvepäeval läks nii. Sest Kastre vallas Haaslavas ootas kohalik kogukond kümmekonnasse koduhoovi kosutavale maitseväljasõidule – Maitsva Toidu Teele.

Võõrkehaline varajane külaline sai kohmetusega võideldes harukordse võimaluse päevaks valmistuvate kohalikega enne suuremat saginat juttu ajada. Ja isegi kui seda liiga sageli pigem ei kasutanud, siis 4-5 km pikkuseks jalutuskäiguks oli turvaline teadmine selle võimaluse olemasolust kindla peale väärtuslik pagas.

Oma nišile oli hoolega mõelnud iga koduhoov, kes ennast kaardile oli istutanud. Põnnidega peredest ei lipsanud ilmselt keegi mööda Jõe tänava Retro kohvikust. Avara lastealaga õuel oli aiamaja varjus – turvalises kauguses batuudil põrkavatest võsukestest – hõlpu ka vähem suve-altimail vanemail. Tabav repliik burksisabast: „täpselt selline koht, kus istud, loed raamatut ja vaatad, kuidas laps suhkrut näost sisse ajab“ võttis atmosfääri kenasti kokku. Tõesti, ehk võib mõni pühapäev olla ka selline…

Igapäevaselt Tartus pisikeses toidukohas Miljonär toimetav Retro kohviku pidaja Eleri nentis, et suurim nauding päevast on soe tagasiside külastajatelt, mistap nad ühiselt õega juba kolmandat korda üritusest osa võtavad. „Õemees programmeeris meile tänaseks spetsiaalse kassasüsteemi, nii et õhtu lõpuks teame täpselt, mida kõige vähem, mida rohkem osteti. Meil on retrovärk. Tahtsime sellist mõnusat mahlast burksi, nagu enda lapsepõlves. Ja me kindlasti ei tulnud mütsiga lööma. Tahaks, et kõik oleks detailideni läbi mõeldud,“ avas Eleri pika ettevalmistuse ja kohviku kontseptsiooni tagamaid. Latt on nostalgiliselt puna-valges täpimustris kleitidega särtsakate preilide seltskonnast lahkudes ja värava taha kuhjunud lasterattarägast mööda põigeldes nii meeleolu kui maitseelamuse mõttes igatahes pigem kõrgel.

Kuid pettuma ei pea edaspidigi. Põhjaliku planeerimise pooldaja on ka esmakordselt üritusel osalenud Pruun ja valge koer kohvikupidaja Martin, kelle hoovi õnnestus sattuda napilt enne seda, kui huugav pitsa-ahi töö lõpetas. „Tiimis on neli mu head sõpra. Otsustasime kohe, et meie kohvik saab olema lemmikloomasõbralik, kuna mul endal on ka koerad,“ kirjeldab Martin. Ka menüüvalik kujunes kõhklusteta – Napoli stiilis pitsade sõbrana nendib ta, et Kastre vallas teadaolevalt pitsa-kultuuri väga ei viljeleta, seega kui üldse, siis pakkuda pitsat. Sarnaselt Elerile, kes on tänulik naabritele nõu ja jõu eest päevaks valmistudes, annab Martin potentsiaalsetele tulevastele osalejatele kaasa omapoolsed juhised, kuidas ettevõtmine sujuks. Mõtle läbi, kuidas tiimi mehitad, mis ülesanded kellelgi on, kust saad kohviku inventari, kuidas toitu presenteerid. Ostuotsuse teeb külastaja silmadega. Ka liikumistrajektoor ja külalisesõbralik serveerimine on oluline. „Aga üle mõelda ka ei tasu,“ lisab ta lõpetuseks naerdes. Lemmikloomakaugem külastaja saab peremehelt kiire koolituse ka koeratõugude osas – hoovil hullavad kohviku ristivanemad on ungari vizsla Karamell ja samojeed Wuffy.

„Maitsva Toidu Tee piirkonna optimaalne avatud hoovide hulk oleks ehk ca 15-20. Tulevastel aastatel julgustan kindlasti rohkem aiasaaduste või hoidiste müüjaid kaasa lööma. Kui päris üksi esmakordselt osaleda ei tihka, ongi hea põhjus naabrid, sõbrad ja sugulased kampa võtta ja ühiselt kohalikke maitseid pakkuda,“ julgustab Marko Kivisalu, ürituse korraldaja ja kohalik elanik omalt pooltki Kastre valla elanikke uueks aastaks plaani pidama.

Ja tõepoolest, eredaima elamuse päevast võib saada ka hoopis kohalikus kartuliputkas uksega räheldes, et valgustamiseks vajalikku lülitit leida. Tänuväärne Tordi talu putka – kartuleid saab nii kilo kui kümne kaupa. Võta ainult sobiv kott, lase kotil kirjas olev rahasumma piluga kuubikusse ja sõida tagasi koju. Kohane lahendus, kui töörütmi tõttu turule ei jõua või introvertne loomus eelistab kartulid õhtuhämaruses soetada. Krapsakas perenaine, kes parajal momendil lülitiga appi jõudis, ütleb küll, et talveks on võimalik suuremaid koguseid siiski ka bussiga koju tellida, igapäevaselt müüvad nad oma kartuleid ka Tartu Turul, kus saab pererahvaga ostu juurde juttu puhuda. Kliendikesksed lahendused.

Aga järgmisel aastal Maitsva Toidu Teel? Siin-seal oli kuulda sahinaid, et kui magusast kõht täis, oleks palaval päeval heal meelel rohkem soolast hauganud, kuigi leidus ka suppi ja grilli. Seega ehk tasuks mune sinna korvi juurde asetada. Kes Kasealuse hoovi jõudis, saab vast uuel hooajalgi hõrke vanakooli „lihapirukaid“ maitsta. Korraldaja mõlgutab tulevikku vaadates mõtteid lahenduste peale, kuidas külalisi hajutada, et ka varjulisematesse hoovidesse tee leitaks. Pole välistatud, et järgmisel aastal leiab külastaja näpust kohvikubingo kaardi, et päeva toidusedel ikka eriilmeline saaks.

Kes Maitsva Toidu Teele ei jõudnud, võib silma peal hoida Tirina veebilehel. Tirin on toidusündmuste sari, mis on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist. Ka Maitsva Toidu Tee on sarjaga liitunud. Maitseväljasõitudest ootab huvilisi sarja raames lähiajal veel Looduslodja jõhvikaretk algusega  RMK Kantsi lõkkekoha juurest ja sündmus Peipsiveerel – Sibulatee maitsed. Vanausuliste teest kuni käsitööveinideni.

Ah jaa… Kui huvitab, mis Retro kohviku udupeen kassaprogramm kõige populaarsemaks ühikuks kalkuleeris, siis burksi ees platseerus napilt hoopis kohupiimapontšik. Kelmika kirjaga banaaninutsak  „Import“ tõmbas nii mõnelgi külalisel suu muigele, kuid halastamatult langes ostuotsus kodumaise kasuks. Eleri lubas lõpetuseks, et järgmisel aastal tulgu Maitsva Toidu Tee või tulgu mitte – kohviku avavad nad nagunii. Ehk on eksootilisem pitsa-kultuurgi toidusõprade meeleheaks hoogu kogunud, sest Martini turu-uuring ja sõprade sisetunne pidas vett. Pitsameistrid eemaldasid oma koordinaadid kaardilt publikumenu tõttu juba pärastlõunal. Seega tulla tasub pigem varem, kui hiljem.

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Keit Lipp, Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustik
Tartumaa Arendusselts