Tartumaa väiketootjad tutvustavad toidupiirkonna maitseid festivalil „Maitsev Eesti“

10.11.2025

PRESSITEADE
10. november 2025

Tartumaa väiketootjad osalevad sel nädalavahetusel, 15.-16. novembril Tallinna Kultuurikatlas peetaval toiduvaldkonna tippsündmusel – festivalil „Maitsev Eesti“, et tutvustada Eesti tänavuse toidupiirkonna Tartumaa erilisi maitseid. Rikka toiduajaloo ja põneva toiduinnovatsiooniga Tartumaa varustab oma toorainega ka võistluseid Aasta Kokk 2025 ja Aasta Noorkokk 2025.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et väiketootjad on elevil võimalusest tallinlasi oma maitsetega üllatada. „Tallinnast vaadates võib tunduda, et Tartumaa asub kusagil kaugel Eesti teises otsas ja sinna jõudmine on pikk teekond. Tartust vaadates aga mõtleme, kuidas küll pealinlasi nende suurlinnast välja meelitada – Emajõe kallastel peitub ju maitsete oaas, millest osa saamine rikastab. Nüüd toome Tartumaa otse Tallinna südamesse ja üllatame tallinlasi tartumaiste maitsetega nende enda kodus!“ rääkis Tammets.

Festival „Maitsev Eesti“ toimub 15.-16. novembril Tallinna Kultuurikatlas ja Tartumaa toidupiirkonna esindajatena võtavad sellest osa Alatskivi Mõisamaitsed, Andersoni pruulikoda, BioCC, Kaimi Linnutalu, Maidu kastmed, Pärna talu, Seljamaa talu, Viinamärdi talu, Õnnetilk. Tartumaa väiketootjad tutvustavad huvitavaid maitseid, kus on oskuslikult kokku pandud traditsioonid ja toiduinnovatsioon.

Festivali raames leiab aset Eesti kokanduse suursündmus – meistrivõistlused Aasta Kokk 2025 ja Aasta Noorkokk 2025. Kokkade võistlused toimuvad Eesti Peakokkade Ühenduse eestvedamisel ning kannavad tugevat sõnumit kohalikust toorainest, jätkusuutlikkusest ja piirkondade erilistest maitsetest. Tänavused kokkade võistlused on tihedalt seotud Tartumaaga, mis kannab 2025. aastal Eesti toidupiirkonna tiitlit ning kõik kohustuslikud toorained on pärit just Tartumaalt. Lähem info festivali kodulehel https://maitseveesti.ee/.

Tartumaa toidupiirkonna unikaalsed toiduelamused pärinevad ümbruskonna veekogude, metsade ja põldude andidest. Paiknemine kahe kauni järve, Võrtsjärve ja Peipsi järve vahel ning rikka vee-elustikuga Emajõe kallastel on alati toonud siinsele toidulauale kala. Metsad on andnud meile rikkaliku seene- ja marjasaagi ning kuldsed põllud on kandnud kvaliteetset vilja. Parimad toorained on ju hea toidu aluseks.

Innovatsioon toidukultuuris ja -tootmises sai alguse juba Hansatee aegadel, mil Tartumaa piirkonnast kujunes maailma maitsete sulatusahi ja ränduritelt omandatud teadmised jõudsid kohalike inimeste retseptidesse. Tänaseni kestev praktilise suunaga õppe- ja teadustöö on aidanud Tartusse luua mitmeid uuendusklikke toidu- ja joogiettevõtteid, põnevaid kööke ja erilisi maitseelamusi pakkuvaid restorane. Niisiis, Tartumaa toidupiirkond 2025 on Emajõe lätetel pulbitsev kulinaariamaailm, kus leiab maitseid ajast aega, Võrtsjärvest Peipsini!

Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab lähemat tutvust teha veebis aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast: https://kultuuriaken.tartu.ee/et.

Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.

Lisainfo: https://visittartu.com/et/toidupiirkond/

Kristiina Tammets, Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja,
telefon +372 5340 9873, e-post kristiina.tammets@tas.ee
www.tas.ee 

Foto: Mikk Otsar