PRESSITEADE
15. september 2025
Tartumaa toidupiirkond korraldab 15. septembrist 15. oktoobrini sügisese maitsete kuu, mille raames pakuvad Tartu ja Tartumaa toitlustajad oma söögikohtades tartumaiseid maitseelamusi. Sügisese maitsete kuu erimenüü koostavad tartumaisest toorainest restoran Dorpat, Gastronomist Restoran & Terrass, Juulamõisa kohapärimuskohvik, Pierre Café & Restaurant ning oktoobris lisandub ka Alatskivi lossi restoran. Toidupiirkonna sügisesed erimenüüd leiab siit.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets lausus, et tartumaised erimenüüd rikastavad sügisesi maitseelamusi. „Kokad, kes soovivad esile tõsta tartumaist toorainet ning väärtustada seeläbi kohalike toidutootjate panust, on igati tunnustamist väärt. Seepärast toomegi toidupiirkonna sügisese programmi raames esile just neid restorane ja kohvikuid, kes pakuvad maitsete kuu erimenüüsid,“ rääkis Tammets.
Toidupiirkonna suvine maitsete kuu võimaldas testida külastajate ootusi seoses kohalike maitsete erimenüüdega ning aitas ette valmistada sügisest maitseelamuste rännakut. Oktoobris liitub erimenüüde pakkujatega ka Alatskivi lossi restoran, kus on välja töötatud kummituslike õhtusöökide kava. See viib külastaja 140 aasta tagusesse aega, mil lossis puudus elekter ja kõik tegevused toimusid küünlavalgel. Vt erimenüüsid: https://visittartu.com/et/tartumaa-toidupiirkonna-erimenuud/
Sügiskuudel toimub Tartumaa toidupiirkonnas veel palju muid sündmusi, konkursse, koolitusi ja töötubasid, mille kohta leiab lähemat infot Tartumaa toidupiirkonna lehelt ning Kultuuriaknast. Novembris osalevad mitmed Tartu ja Tartumaa toitlustajad ka Lõuna-Eesti toidukampaanias „Metsast taldrikule“, pakkudes kohalikest metsasaadustest koostatud erimenüüsid tartumaise lähenemisega.
Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab lähemat tutvust teha veebis aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.
Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast: https://kultuuriaken.tartu.ee/et.
Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.
Lisainfo: https://visittartu.com/et/toidupiirkond/
Kristiina Tammets, Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja,
telefon +372 5340 9873, e-post kristiina.tammets@tas.ee
www.tas.ee

Foto: Mikk Otsar