Emajõe äär sai sel aastal juba teist korda puhtamaks!

26.09.2024

14., 20. ja 21. septembril toimusid Emajõe koristustalgud, kokku 5 talgupunktis- Jõesuu sadam, Reku sadam, Emajõe-Suursoo keskus, Luunja Jõesadam ja Rebase sadam. Sel korral olid Emajõe talgud ka osa Maailmakoristuspäevast. Talgulisi saatis kõikidel päevadel suurepärane ilm. 

Emajõe võrgustik ja tublid talgulised puhastasid Emajõge juba neljandat aastat järjest, sel aastal juba teist korda. Talgulisi osales Emajõe talgutel kokku 80 ning Emajõgi sai taaskord koristatud u 100 km ulatuses. Jõel käis kokku 20 paatkonda.

Emajõest ning selle äärest toodi välja sadade kilode kaupa ja üle 1000 liitri rämpsu, näiteks kalastusega seotud prügi, taarat, konisid, matkatool, külmkapp, saunaahi, mööblit, autorehve, paadi põhi, padrunikestad jm.

Emajõe talgupunktides annab juba tooni üks pilt- võrreldes aastatetaguse prügihunnikutega on pilt siiski juba hoopis teine ning prügi on jäänud vähemaks. On siiski veel problemaatilisemaid kohti, näiteks kalastajate meelispaik Kärevere-Vorbuse piirkond, mida plaanitakse fookusesse võtta juba järgmistel talgutel. Üldine sõnum on, et igaüks, kes jõuab loodusesse prügi viia, jõuab selle sealt endaga ka kaasa võtta.

Talgud on rahastatud projektist „Võrtsjärve-Emajõe-Peipsi võrgustiku ja veetee arendamine“, “Piirkondliku ettevõtlus- ja elukeskkonna arendamine – Lõuna-Eesti” taotlusvooru 2021-2027 meetmest “Tervikliku arengu jne soodustamine mujal kui linnapiirkonnas”.

Tartumaa Arendusseltsi eestvõttel toimuvad Emajõe koristustalgud kuuluvad jõeretkede sarja “Avasta Emajõgi!” kaudu Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi ning seda toetab Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm koos LEADER tegevusrühmadega ning Terminal Oil.Talguid aitasid ellu viia Tartumaa Omavalitsuste Liit, Elva vald, Luunja vald ja Tartu linn.

Foto: Aldo Luud (Õhtuleht Kirjastus AS)

Foto: Lenno Tobreluts