Milleks eestlastele kodukohvikud? Päev Maitsva toidu teel

14.08.2024

Miks mitte kodu..kontserdid, ..spordipäevad, ..kirjandusklubid? Ja kui mõelda, et inimese keskmine toiduvajadus on keskmiselt kolm toidukorda päevas, närva isu korral vast kaks, paastu ajal tuleb ehk ainult (tee)veega läbi ajada ja hajameelsetel jääb mõnikord üldse päev vahele, siis mis ajab eestlast sööma koduköögi asemel tänaseks juba aastaringsetele kodukohvikumeludele üle Eesti. Suvisemal perioodil vaat et igal nädalavahetusel.

Kuidas muidu teada, kui ei küsi? Ja et Tartumaa toiduürituste sari Tirin jõudis läinud pühapäeval taaskord Kastre valda Maitsva toidu teele ja leidis päris mitu külastajat, kelle käest küsida, on tulemused presenteerimiseks valmis.

Ärimees

Esimeses koduhoovis palutakse väraval julgelt edasi astuda. Poleks pealtnäha midagi karta osanudki… Selgub, et Kasealuse tallu oodatakse ca 300 külastajat. Külmavarestele juhatatakse esmajoones kätte teeots brändipitsi ja kohvini. Küsimusele on aga mitu vastust. Külastajal võimalus lastega aega sisustada. Korraldajal põhjus koduhoov eriti hoolsalt üles vuntsida. Saab reklaamida jõuluhanesid, kõrvalhoonele uue plekk-katuse peale lüüa (selle käigus kõhunaha vahelt paar kilo kaotades), kutsuda kokku ettevalmistusteks sõbrad ja perering. Aga miks kohvik? „Kohvikusse tuleb inimene sööma ja kui ta läheb ära, siis teeb ta ju ruumi.. järgmistele,“ vastab kohvikuperemees Ivar naerdes. Süüa sai nii borši vutimunadega kui itaaliapäraseid kaneelipulki churro’sid. Viimased tegid silmad ette nii mõnelegi varasemale sarnasele maitse-elamusele. 

Seega – meelelahutuslik ja seltskondlik element, värske toidutooraine võimalused talvevarudeks, visuaalne nauding sirge hekiga koduaiast, motivatsioon ehitustöödeks, paranenud sportlik vorm ja ehk saab hea ilma korral ka kulud tasa teenida. Kartma ei pidanud tõesti midagi.

Marianne, näomaalija

„Miks? See on nagu.. Õhtuleht, kõige laiem tarbijaskond. Ja sihib baasvajadusi, ehk kõige lihtsama lahenduse peale välja mängimine. Alternatiivid tegelevad juba… intellektuaalse stimulatsiooniga. Lastega on lihtne tulla,“ puistab Koogigrami kohvikus näomaalija Marianne võimalikke põhjuseid nagu varrukast. Imelihtne ja sümpaatne. Nii mõte kui esitlus. Elu esimesest näomaalingust tähekesed ja litrid põsesarnal ja kaasa soetatud hiigelküpsised kotis. Maitsesid hästi. Seega – baasvajadused, meelelahutus, uudishimu.

Maitsva toidu tee, Koogigrami kohvik, foto: Ketlin Lääts


Kert, kohvikupidaja

Food-truck Wägon seisab Kurepalu teepervel igapäevaselt ja oma asukoha tõttu oli hea võimalus ka maitseväljasõidu programmiga ühineda. Kert: „Menüüd me sel aastal ei redigeerinud, pakume seda, mida harilikult. Aga miks inimesed tulevad.. Ühtlaselt hea menüü. Kõike on, arvan, et selle pärast.“ Juurde võib lisada ka meeldiva teeninduse, sest nagu muuseas kõlas vestluse vahele ka sooja naeratuse saatel kingitud „nii, ole hea ja head isu“. Seega – lai valik ja esmaklassiline teenindus.

Epp, aiapidaja

Jugari aias on kahe vihmasabina vahel üks aiatuur juba peetud ja suvise viljapuude pookimise ja lõikamise nipid samuti käes. Igapäevaselt Räpina aianduskoolis aiandushuvilisi hariv Epp nendib küll, et keegi kääre veel ise kätte võtta ei julgenud, aga küllap nad siis katsetavad kodus. Ja sellele küsimusele, miks inimesed ikka ja jälle tulevad, on vastus ka olemas – midagi erilist peab olema ka peale toidu. Sel aastal mindi lisaks hooldusvaba aia tuuridele ka töötoa teed. Mulgipuder tahtis keele alla viia ja kukeseenepirukas oli oma nime vääriline – seeni oli kindlalt rohkem kui pirukat. Seega – teadmised lisaks kõhutäiele.

Martini vanaema

Kodukohvik Pruun ja valge koer on keskendunud ka sel aastal Napoli stiilis pitsadele. Õnneks on kohvikus ka imehead energiateed ja krapsakas Martini vanaema, kes teab, et pojapoja sõpruskonnal on ette valmistatud veidi üle 100 pitsa jagu tainast, tehtud veidi erilisemast jahust, et pitsad oleksid mõnusalt õhulised. Vanaema enda lemmik on kitsejuustu pitsa. „Ah et miks nad tulevad.. No eks seltskonna ja keskkonna pärast. Kui pererahvas on sõbralik ja lahke, miks mitte. Ja eks see on ju huvitav ka natuke teiste hoovi piiluda vist,“ muheleb vanaema. Järelikult – seltskond ja näeb naabri hoovi.

Šveitsi Turistid

Järve talus einestanud rändurid tõid välja, et peamine, miks nad pühapäevaks Maitsva toidu tee valisid, oli võimalus tutvuda kohaliku kogukonnaga ja nautida loodust. Paar kiitis nii soolase kui magusa valikut ja tõi välja plussina, et orienteerumisvõimekuse testimisena on üritus samuti õnnestunud – olevat olnud lustlik väljakutse aru saada, et ilmataadi poolt räsitud lontis plagu Suurekivi ristis tähistab just Maitsva toidu tee alguspunkti ja esmakordselt piirkonda sattununa võttis veidi aega, et vajalikud kohad üles leida. Seega – potentsiaal turismiedenduseks välisturgude suunal, sest rännumeestel on ikka kõht tühi.

Maitsva toidu tee, Järve talu kohvik, foto: Ketlin Lääts

Marko, kohalik

Laanede Fusioni mokteilileti ees seisnud Markol oli vastus valmis juba enne, kui küsimus lõpule jõudis – lastega mugav tulla, igale maitsele midagi, isiklikus kodukohvikus pigem võõrustada ei soovi, aga kogukonnaliikmena tahaks siiski osa saada. Boonuseks see, et abikaasal on hämmastav võime õppida retsepte silma- ja maitsemeele järgi – kõik mida näeb, suudab kodus järgi teha. Seega – retseptivaramu täiendus.

Kätlin, ka kohalik

Retrokohvikus kõlavad mõnusad lõõtsahelid. Kontserti nautimast leitud Kätlin tõdeb, et valivad perega igal aastal pigem ühe kohviku, kus pikemalt aega veeta, sest nii on lastega mugavam. Ja kodukohvikud on hea võimalus sattuda kohtadesse, kus varem pole käinud ning maitsta argipäevasest menüüst erinevaid roogi. Et Kätlin on perega teadlik toidutarbija, süüakse Võrtsjärve ääres angerjat ja Peipsiveerel kalasuppi, ikka kohalikku. Retrokohvikusse tuldi lastega burgerite pärast. Seega – maitseväljasõit.

Piisava valimi põhjal said järeldused järgmised. Selleks, et eestlane julgeks naabri aeda kiigata, temaga juttu puhuda, endale jõuluhane kaubelda või lapsi naabrite juurde batuudile põrkama lubada, sõbrad külla kutsuda hoovile pilli mängima või kõrvalhoonele tutt-uue plekk-katuse peale lüüa on vaja põhjust. Isegi aiailu ja taimetarkust ei saa niisama. Ja kõige selle juures on ühel hetkel ka süüa vaja.

Ja mis siis sellest on, kui mõni satub sinna ka lihtsalt selleks, et küsida, miks?

Maitsva toidu tee, Puhvet Seltskond, foto: Ketlin Lääts

Maitsva toidu tee oli osa Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist https://www.tartumaa.ee/tirin, Facebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Keit Lipp

Tartumaa toiduvõrgustik
Tartumaa Arendusselts